Menu 2016


Välkomstdrink Pastis
- x -

Skaldjurssoppa med räkor och hummer
Paul Mason Chablis, Kalifornien, USA
- x -

Modern Japanese Overture, gourmetbricka med asiatiska smårätter
Hardy's Chardonnay/Semillon, 2015, Australien
- x -

Lobster Thermidor, parmesangratinerad
Hardy's Chardonnay Varietal Range, 2014, Australien
- x -

Fläskfilé Epice Riche med Pommes Anna och sockerärtor
Casillero del Diablo, Pinot Noir Reserva, 2013, Chile
- x -

Mango parfait med kolasås
- x -

Café avec
- x -[ Rollover Image for Larger View ]


BGS News from 2016

Årets cookvention (2016) hölls hos BGS 4 Peter, och Evelyn, på FilDaneInn, beläget i Dingalan i Aurora-provinsen på Filippinerna, mellan torsdag 24:e och söndag 27:e juli.

Fast, precis som tidigare år, så tjuvstartade tillställningen något tidigare, faktiskt redan på tisdagskvällen den 22:a, då de första av de deltagande kockarna anlände. Sedan tidigare var BGS 8 Nils-Owe redan på plats, detta år dock utan sällskap av den evige bartendern Ingemar. Peter hade med sig banderollen från förra årets cookvention hos BGS 32 Björn i Björkenäs, och tillsammans satte Peter och Nils-Owe upp den välkomnande banderollen på balkongräcket på hotelldelen av FilDaneInn och sålunda var förberedelserna klara!

I år så anslöt kockarna från alla möjliga ställen till olika terminaler och flygplatser i Manila och för att ordna en gemensam resa till Dingalan, så blev det avtalat att samlas i hotellbaren på Oxford Hotell, varifrån en minibuss skulle föra oss till Peter.

Först in till Manila var BGS 16 Robert och BGS 2 Christer, och efter att ha ställt undan bagaget på hotellet, begav de sig ut för att leta efter Mr Rolex. Enligt Peter skulle de gå 25 meter nerför gatan och sedan komma till barer, damer och rolex. Förmodligen gick de åt fel håll från hotellet, men efter att ha gått runt kvarteret, så visade det sig att stämma; det tog bara 15 minuter så var Mr. Rolex där!

Efter en lunch på en varm och skön uteservering så drog de sig tillbaka till hotellbaren och det dröjde inte länge (bara några öl) tills nästa drös av kockar ramlade in: BGS 13 Torgny med Rinn, BGS15 Björn Emil med Ann och "Pie", BGS 32 Björn samt BGS 62 Olle.

Mera öl och sedan vidtog väntan; var var BGS 71 Tommy? Han hade skickat sms att det var flygledarstrejk i Frankrike, men var var han? I luften, eller? Tiden för avfärd (17:30) närmade sig alltmer, men inga news från Tommy. Punktligt anlände Peters dotter Lei med minibussen, och efter cirka fem timmars bilfärd med bl. a. öl och whisky, nådde vi så småningom fram till Dingalan! Även om det var lite sent (eller tidigt?) så blev det dags för samkväm; Peter hade fixat San Miguel Pale Pilsner och Robert hade med sig lite olika norrländska läckerheter som älgkorv, rökt ren-innanlår och gravad renfilé samt Västerbottenost. Onekligen en bra start på årets träff! Det visade sig nu att Tommy kommit till Oxford Hotell bara 7 minuter efter att vi åkt, men han hade inte fått med sitt bagage, så för Tommys del blev det en hotellnatt i Manila (oklart om han besökte några barer.).

BGS 5 Kjell, med Rhita och gästen Åke, och BGS 6 Urban, med Anita, fick tillbringa natten i Angeles, eftersom de kom sent från Cebu till Clark.

Onsdag morgon och dags för en rekorderlig frukost. Kockarna hade släpat med sig diverse läckerheter som ost, lax och knäckebröd, och Peter och Nils-Owe hade förtjänstfullt bidragit med hembakat bröd, hemgjord leverpastej, pressylta och dansk "rolle-pölse". Självklart var även aquavit, GaJol och Gammeldansk framdukat!

Efter frukosten stod sedan en liten sightseeingtur till omgivningarna på programmet, underbar utsikt över oceanen. Väl återkomna till FilDaneInn mottogs vi med alarmerande nyheter; påskhelg=stängda affärer, så nu fick programmet göras om och det blev bråttom att spika meny så att några kunde åka in till Cabanatuan för att proviantera.

Denna gång frångicks principen att kockarna skulle laga all mat, den av Peter inbjudne Leo Sorensen (smörgåsnisse-aspirant) fick förtroendet att göra en mat rätt med 4 små japanska hors d'euvres. Samtidigt stannade några av kockarna kvar på FilDaneInn för att ordna med kvälls-maten.

Under dagen anslöt sig Kjell, Urban och Tommy (efter att han fått åka till flygplatsen för att hämta sin väska).

Samtidigt som proviantering pågick i Cabanatuan, så besökte de kvarvarande kockarna den lokala marknaden i Dingalan, för att inhandla färska läckerheter från havet till kvällsmaten:

  • grillad tuna
  • grillade gambas
till vilket det även serverades:
  • ratatoille
  • beansprouts

I avsaknad av mer vitt vin så drack vi omgående upp de Sauvignon Blanc flaskor som inköpts för lördagsmiddagen, varvid det konstaterades att det fick bli mer proviantering i Cabanatuan på torsdagen.

Kvällen avslutades sedan med att Karaokemaskinen drogs igång, och som vanligt så resulterade återseendet i en sen natt för de flesta...

Så kom torsdagen, med sedvanlig frukost, och avfärd till Lakewood Golf & Country Club, där årets upplaga av BGS Classic skulle avgöras mellan Björn A, Björn J, Torgny och Tommy.

Golftävlingen blev en spännande historia där Björn A till slut kunde säkra segern med tre poängs marginal före Tommy, grattis till Björn, vandringspriset kunde sålunda stanna hos honom.

Den mest spektakulära insatsen stod annars Torgny för; utslaget på 4:an resulterade i en klockren träff på en padda!! (Klubbhuset var väl inte så mycket att hänga i granen, det största intresset rönte en gammal Sharp-TV för uppspelning av typ VHS-kassetter).

Under tiden som golftävlingen pågick, så åkte Peter, Robert och Christer för att köpa mer vin, vilket visade sig inte vara så lätt, eftersom kockarna mer eller mindre hade rensat vinhyllorna i butikerna redan dagen innan. Därefter färd till Peters hus i Cabanatuan för att hämta upp glas och porslin (och hamburgare på JollieBee; kan inte rekommenderas).

Sedan återfärd till FilDaneInn, där vi nu "formellt" kunde starta årets cookvention. En härlig barbecue kväll där vi avnjöt Peters hemlagade medisterkorvar och pernod-medister och några grillspett, allt nedsköljt med några kalla San Miguel (undrar hur många som gick åt?) och där Peter fördelade årets t-shirts, designade av dottern Lei.

Senare öppnade Christer baren, och det gjordes Margaritas i en aldrig sinande ström. Stort jubel på kvällen när Peter tog fram en fem-liters Chivaz Regal (det var bara halva som gick åt på kvällen...)

Så blev det fredag som inleddes med frukost och fördelning av arbetsuppgifterna. Efter detta så åkte de flesta av kockarna iväg för att beskåda en tuppfäktning, medan Nils-Owe och Christer stannade kvar för att arbeta med en galliano/ananas-sorbet respektive mangoparfait.

På utflykten till tuppfäktningen undrade Torgny om det fanns någon öl kvar i kylboxen, varpå någon svarade att han skulle pröva en med kapsyl på!

På eftermiddagen vidtogs mer förberedelser, humrar tinades, vin lades på kylning och i väntan på att den helstekta grisen skulle bli färdig så avnjöts fler och fler öl, drinkar och shots i baren.

Kvällen blev inte lika sen som torsdagskvällen, eftersom det skulle bli tidig purrning och start av matlagningen på lördag. Men vi hann med att provdricka en 100% Tequila Agave, reposado och att tulla rejält på Chivazen!

Så den stora dagen, lördagen. Hyfsat tidig väckning, gemensam frukost (dock saknades Kjell som var däckad av typ migrän) och efter frukosten blev det full fart i köken, just det, köken. FilDaneInn har inte mindre än tre kök!

Ansvaret för tillagningen av de olika rätterna fördelades enligt följande:

  • Nils-Owe, Olle och Robert tog hand om räk- och skaldjurssoppan
  • smörgåsnisse-aspiranten Leo fick ägna sig åt sina japanska specialiteter (se bilaga)
  • Tommy, Björn A och Kjell tillagade humrarna
  • fläskfilén sköttes av Torgny, Urban och Christer
  • medan Björn J tog över efterrätten från Christer
Tyvärr lyckades inte frysarna klara av att frysa sorbeten, även om Nils-Owe hade startat arbetet med den redan dagen innan...

Samtidigt som kockarna rumsterade om i köken så ägnade damerna en hel del tid åt karaoke-maskinen.

Vid lunchtid gjordes en time-check, visade sig att vi låg bra till i tidsschemat, så vi kunde avnjuta en god lunch. Vad som avnjöts? Pyttipanna på den helstekta grisen, omelett, danska frikadeller, och naturligtvis snaps med sång! Och eftersom det skulle vara tidig avfärd på söndagen, så hölls nu årsmötet i samband med lunchen. Tyvärr kunde inte årsmötet fastställa var cookvention kommer att hållas under 2017, men årsmötet fastställde att den som har ett förslag ska kommunicera detta senast sista september i år.

Efter lunchen tog Peter hand om dukningen, där Lei hjälpte till med att skapa en festlig inramning med de dekorerade stolarna. Peter gjorde även en sammanställning överkostnaderna, så att alla utlägg etc. skulle kunna hanteras och distribueras innan kockarna skulle avresa från Dingalan.

Innan middagen blev det dags för sedvanlig fotografering av kockarna varpå Christer hälsade alla välkomna i baren, där det bjöds på ett somrigt glas svalkande Pastis som välkomstdrink. Sedan avmarsch mot matsalen!

Middagen inleddes med en välkomstskål av Peter och sedan en skål av Christer för absent friends, och den avverkades sedan under uppslupen munterhet, och utan att några fadäser inträffade.

När middagen avnjutits blev det samling i baren, med avec och utökad drinklista (shots Slippery Nipple, och Orgasm till damerna), i takt med att lime- och citronjuicerna började sina. Men, det fanns ju öl och Chivaz!! Och calvados, cognac och cigarrer. Dock ingen vargtass, eftersom BGS 51 Bernt saknades,

Slutligen, söndag morgon. Efter frukost (utan Bloody Mary eftersom BGS 22 Stefan saknades) samlades alla kockar och tillresta för avfärd i olika bilar, beroende på till vilken flygplats och terminal som kosan skulle styras.

Tack Peter, Evelyn, Lei och alla kockar för en bra cookvention.

På återseende nästa år!!

Keep on cooking

/ BGS 2

(PS Bilder, protokoll och meny enligt separata dokument)