Grande Tradition Classique


Hej Alla kockar,

Med anledning av Bosses utskick om Mini Cookvention så blev jag inspirerad att dela med mig av en gastronomisk upplevelse!

Vill bara rapportera att jag under förra veckoslutet gjorde ett mycket uppskattat "studiebesök" hos Paul Bocuse i Lyon. Man får väl säga att han är ansedd som gastronomins fader under de gångna århundradet. Besöket gjordes i hans berömda restaurang Auberge Du Pont de Collonges som ligger i utkanten av Lyon och här har han lyckats behålla sina 3 stjänor i Guide Michelin de sista 43 åren. Paul är nu 87 år men leder forfarande arbetet i köket när han är hemma!

Vilket ställe och vilken service, det var nog en källarmästare per bord och där är verkligen kunden kung! Sedan skall vi inte snacka om maten och det var svårt att välja mellan alla godsakerna men här kan ni se en typisk klassik Menu och man bör vara hungrig för att orka igenom allt.


Vi tyckte en hel menu var för mycket för oss men här nedan kan ni se de rätter som vi valde och det smakade som en dröm.


Till vänster den berömda entree'n som Paul serverade till Franske Presidenten 1975 och som sedan dess har varit standard på menyn. Det är en inbakad soppa men mycket tryffel och Fois Gras i. Därefter smakade vi på, enkelt uttryckt, kyckling med murklor i vitvinssås samt helstekt lammkrona i rödvinssås med primörer.

Naturligtvis fanns det massor av vin att välja mellan och var man intreserad så fick man en hel bibel i handen med det mesta av det bästa, eller vad sägs om en av de bättre Bourgogne vinerna för 7-8000 Euro eller en Chateau Petrus för 9000 Euro!!! Var och kollade vinkällaren men fick ej passera glasdörren in då det var tempererat, rätt fuktighet, låg belysning, etc. Men det var nog tusentals flaskor i långa rader.

Efter detta så var det dags för desserten som är ett måste här och då rullade man in flera vagnar fulla av godsaker eller vad sägs om detta?


Det är massor av kallorier och mycket sött men här stannade jag vid lite glass med färska hallon + chocklad & vaniljsås!


Väldigt intresant var att spana in köket och hur det arbetades där, alla kockar var klädda i nypressade utstyrslar och man hörde hela tiden ett smattrande av "Yes Boss or No Boss" i bästa Gordon Ramsey stil men på franska förstås! Som kan ses nedan så poserade chefen och i detta köket var det minst 20 personer. Vi satt kvar ganska länge och 30 minuter efter man slutat att servera nya rätter var köket skinande blankt och nystädat.


Som sagt en upplevelse och kanske en del ideer till nästa Cookvention. Men om ni har vägarna förbi så titta in, det är väl värt det.